Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb ziołowy odrywany

Chleb ziołowy odrywany

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 15493

Dodano:

Odsłon: 4753

Pyszny, puszysty, pachnący ziołami chlebek odrywany. Najlepszy jeszcze ciepły. Przepis pochodzi od Kreatywnej Kasi.

Składniki

  • 550 g maki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • oliwa ziołowa:
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto rośnie robimy oliwę ziołowa: pietruszkę z bazylią siekamy i dodajemy do nich oliwę, zmiażdżony czosnek, sól i zioła. Mieszamy.

  3. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na trzy i każdą część ciasta wałkujemy na cienkie placki. Każdy placek smarujemy ziołowa oliwą. Posmarowane placki tniemy w prostokąty, które zwijamy w harmonijkę.

  4. Tak przygotowane harmonijki z ciasta wkładamy do wysmarowanych dwóch podłużnych małych blaszek, jedna harmonijka przy drugiej.

  5. Foremki z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego d temp.180'C i pieczemy przez około 30-40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń