Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni

Chleb żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 206

Dodano:

Odsłon: 8420

Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo

Składniki

  • 180 g mąki żytniej typ 720
  • 120 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 225 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka mąki i 3/4 płaskiej łyżeczki cukru do zaczynu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże, cukier i mąkę wymieszać z wodą w miseczce i pozostawić w cieple do wyrośnięcia zaczynu.

    Blaszkę keksową długości ok. 18 cm. natłuścić olejem i oprószamy mąką.

    Mąkę żytnią i pszenną przesiać do misy od miksera, dodać sól, ziarna, jogurt i lekko zmiksować. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 10 min.

    Ciasto przełożyć do foremki keksowej, wygładzić wierzch zamoczonymi w zimnej wodzie palcami. Posypać wierzch dowolnymi ziarnami np. czarnuszką, sezamem lub ekspandowanym amarantusem. Można też posypać otrębami żytnimi, które mają dużo błonnika, który pobudza metabolizm. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Kiedy wyrośnie piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń