Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni dyniowy

Chleb żytni dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 412

Dodano:

Odsłon: 241

Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej oraz musu z dyni. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Dodatek dyni powoduje fajny smak i lekko pomarańczowy odcień. Wodę wedle gustu można zastąpić maślanką lub serwatką.

Składniki

  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka chlebowa typ 750 – 200g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 –400g
  • Mus z dyni 200g
  • Woda ok. 600ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona dyni i inne
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
    2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
    4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
    5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).

  2. 6. Dynię ugotować i zmiksować na mus.
    7. Do zakwasu dodać: sól, mąki, mus z dyni i ziarna i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    8. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).
    9. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką.
    10. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.

  3. Pieczenie:
    1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. Przygotować polewę z mąki żytniej lub chlebowej i wody i obsmarować nią powierzchnię chleba. Posypać ziarnami dyni. Nasiona lepiej się przykleją do polewy niż jakbyśmy tylko smarowali chleb wodą.
    2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min.
    3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
    Dopiero po całkowitym wystygnięciu kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń