Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 859

Dodano:

Odsłon: 9712

Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie np. pumpernikel. Mąką żytnia, zwłaszcza razowa, zawiera dużo błonnika, który jest nam niezbędny. Chleby żytnie można wypiekać z mielonych ziaren, mąki żytniej razowej (typ 2000), żytniej drobnej (typ 780), z dodatkiem (lub bez) mąki pszennej chlebowej (typ 750 ). Chleb, który przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Mąka żytnia bowiem chłonie dużo wody. W zależności od długości czasu garowania będzie mniej lub bardziej zbity. Jeśli chcemy by w chlebie było więcej mąki żytniej niż pszennej można użyć mąki żytniej drobnej (i tą samą ilość wody) lub razowej żytniej i zwiększyć ilość wody. Wodę wedle gustu można zastąpić maślanką lub serwatką.

Składniki

  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka chlebowa typ 750 – 400g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 –400g
  • Woda ok. 600 ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona np. Słonecznik, dynia, mak, sezam i.t.p.
  • Opcjonalnie suszone pomidory, oliwki, czarnuszka, kozieradka.
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się).

  2. 2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.

  3. 4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
    5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
    6. Dodać: wodę (400ml) , sól i ziarna i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).

  4. 8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką.
    9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.

  5. Pieczenie:
    1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy. Przygotować polewę z mąki żytniej lub chlebowej i wody i obsmarować nią powierzchnię chleba. Posypać ziarnami lub makiem. Nasiona lepiej się przykleją do polewy niż jakbyśmy tylko smarowali chleb wodą.
    2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec do 50 min (całkowity czas pieczenia).
    3. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    4. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń