Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb Żytni na zakwasie żytnim

Chleb Żytni na zakwasie żytnim

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 579

Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

Składniki

  • aktywny zakwas żytni z mąki żytniej razowej typu 2000 150g
  • mąka żytnia razowa 2000 150g
  • mąka żytnia chlebowa lub jasna typ 720 350g
  • woda przegotowana letnia 450ml
  • sól 1,5 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.

  2. Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń).
    Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet ;)

  4. Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika.
    Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń