Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 302 Ocena: 1905

Dodano: 02.01.2017

Odsłon: 2809

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

Składniki

  • zaczyn:
  • mąka żytnia razowa typ 2000 - 10 dag
  • woda 125 ml
  • aktywny zakwas żytni 15 dag
  • ciasto:
  • cały zaczyn
  • mąka żytnia typ 720 - 40 dag
  • mąka żytnia razowa typ 2000 - 10 dag
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • woda 400 ml
  • Miód 1 stołowa łyżka
  • Sól 20 g
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • do posypania chleba:
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
    mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę żytnią typ 200 wymieszać z wodą i zakwasem.

  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

  4. W dniu pieczenia:

    Smarujemy formę margaryną Kasia i posypujemy otrębami, mogą być żytnie, pszenne lub takie jakie mamy.

  5. Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika.

  6. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.

  7. Po wstępnym mieszaniu, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.

  8. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej.

  9. Mokrą łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.

  10. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

  11. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.

  12. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą.

  13. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut.

  14. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń