Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek

Chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 888

Dodano:

Odsłon: 4311

Pyszny mokry chlebek, warty wypróbowania. Bardzo łatwe do zrobienia z serii chlebów na zakwasie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić na jakieś 45 min.

  2. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Przelać do keksówki, odstawić aby urosło na jakieś 1,5- 2h. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut. Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 31 grudnia 2011 jak ci wyrośnie to tuż przed włożeniem do piekarnika ponacinaj wierzch ostrym nożem np. w romby wtedy skórka nie powinna ci tak odejść od miąższu, ja jak piekę to nacinam jak masz ochotę sprawdzić jak to zapraszam na moj profil

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń