Desery Przepis na:
Chlebek bananowy

Przepisów i artykułów: 598 Ocena: 8380
Dodano: 24.11.2011
Odsłon: 8822
Składniki
- masło, 17 dag
- cukier puder, 1 szkl.
- jajka, 3
- mąka, 2 i 1/4 szkl.
- soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- aromat waniliowy, kilka kropel
- dojrzałe banany, 5
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jedno jajko i trochę mąki, utrzeć.Powtórzyć tą czynność z pozostałymi jajkami, mąką, sodą i proszkiem, ucierać aż masa będzie jednolita. Banany ugnieść widelcem (nie blenderem na "papkę", bo wtedy ciasto wyjdzie zbite i zakalcowate) i dodać do ciasta razem z aromatem. Wymieszać. Można dodać bakalie. Ja dodałam orzechy włoskie i migdały. Piec w blaszce keksowej (moja ma ok. 35cm długości) w temp. 180 stopni ok. godziny (do suchego patyczka). Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (4)

Annett043 06 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Piekłam wczoraj ,jest pyszny.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kaskasz83 31 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
robię podobny z tym, że ja nie daję sody i tłuszczu. Fajnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich, a kromka "bananowego keksu" posmarowana ulubionym dżemem - po prostu pycha0 Kto głosował? | Odpowiedz

blanka313 02 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
serbe przepis super, upiekłam i jest rewelacyjny, teraz już często będzie u nas gościł0 Kto głosował? | Odpowiedz

sylwanna4 25 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Moja rodzinka uwielbia bananowca:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz