Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek cynamonowy

Przepis dnia 2012-11-02
Chlebek cynamonowy

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6420

Dodano: 30.10.2012

Odsłon: 14583

Aromatyczny chlebek cynamonowy o ciekawym wyglądzie. Ciasto kroi się na kwadraty i układa pionowo w foremce. Chlebek można jeść odrywając kolejno kawałki lub pokroić na kromeczki. Można jeść z dżemem, masełkiem lub bez dodatków. Polecam!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 385g mąki
  • 50g cukru
  • 7g drożdży suszonych
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 80ml mleka
  • 60ml wody
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Na posypkę cynamonową:
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka roztopionego masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Mleko podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy do tego wodę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy na stolnicy około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Po wyrośnięci ciasto odgazowujemy uderzając je ręką. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 50cm.

  2. Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.

  3. Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów. Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco". Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 15 listopada 2012 cos takiego szukałam , i znalazłam u ciebie ,,,5 ,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewahp 06 listopada 2012 Właśnie zrobiłam. Wyszedł pięknie wyrośnięty. Jest pyszny. Dzięki za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 31 października 2012 intrygujące i bardzo bardzo zachęcające :) Idealne na chłodne poranki i wieczory :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 października 2012 Chlebek musi być pyszny,zrobię na pewno :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń