Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek do odrywania

Chlebek do odrywania

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 632

Dodano:

Odsłon: 3821

Miękki , puszysty chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką i aromatycznym, wytrawnym nadzieniem. Jest przepyszny, króluje na grillach i rodzinnych spotkaniach.

Składniki

  • Ciasto:
  • Drożdże świeże - 25 g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna tortowa - 2 i 3/4 szklanki plus 3 łyżki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Woda - 50 ml
  • Jajo kurze - 1 sztuka
  • Masło - 50 g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Nadzienie:
  • Masło - 50 g
  • Pomidory suszone z zalewy - 6 sztuk
  • Oliwki zielone - 10 sztuk
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bazylia - kilkanaście listków świeżej lub dwie łyżeczki suszonej
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Parmezan tarty - ok. 2-3 łyżek
  • Dodatkowo:
  • Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.

  2. Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.

  3. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.


  4. Nadzienie:
    Masło rozpuścić i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  5. Formowanie chlebka:
    Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto farszem i posypać parmezanem.

  6. Pokroić ciasto na 4 podłużne pasy i kolejno nakładać jeden pas na drugi.

  7. Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam formy o wymiarach dna 8x27 cm).

  8. Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”.

  9. Przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.

  10. Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka. Po wyjęciu ciasta posmarować je lekko oliwą.

  11. Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również jest pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń