Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek drożdzowy

Przepis dnia 2011-02-05
Chlebek drożdzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 5753

Smaczny, zdrowy, i każdy może go zrobić :) Przepis z programu "rewolucje na talerzu"

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, odstwić na około 15 min.

  2. mąke pszenną przesiać, dodać do niej drożdze z mlekiem wymieszać i odstawić na 15 min.

  3. 2 szklanki mąki pełnoziarnistej przesiać i dodać do wyrośniętego ciasta. Dodać wode w temperaturze pokojowej, oliwę, sól i miód. Zagnieśc ciasto na kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, chlebek naciąć na górze i piec 45 minut.

  5. Gotowy zaraz po upieczeniu, najlepszy jest cieplutki z masełkiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 05 lutego 2011 ja nie smarowałam wodą, ale mysle, że by mu to nie zaszkodziło ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 04 lutego 2011 Czy ten chlebek nie brak posmarować wodą,jak to robią niektórzy?pozdrawiam i napewno wypróbuję!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń