Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek dyniowy, ziołami pachnący i wilgotny jak trzeba

Chlebek dyniowy, ziołami pachnący i wilgotny jak trzeba

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1739

Dodano:

Odsłon: 1018

Wilgotny i puszysty niczym ucierane ciacho, a połączenie tymianku i dyni mnie urzekło. Pałaszujemy na ciepło lub na zimno, podle preferencji.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 30g masła
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka krótkich plasterków dyni
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.

  2. Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.

  3. Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później. Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.

  4. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat).

  5. Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego około 60-75 minut. Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń