Dodatki Przepis na:
Chlebek kukurydziany bezglutenowy

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 495
Dodano: 12.02.2019
Odsłon: 383
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mleko podgrzewam. Sypkie składniki umieszczam w misce i dokładnie je ze sobą mieszam, a następnie dodaję do nich ciepłe mleko i jajo. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Ciast będzie stosunkowo rozwodnione i mało zwarte.
-
Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wlewam do formy, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40-45 minut.
-
Chleb piekę w 200 st. C przez około 35 minut. Chlebek wyciągam z blaszki dopiero po ostygnięciu, gorący jest łamliwy.
Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 12 lutegoZgłoś do usunięcia
jaki piękny kolor dzięki kukurydzy :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 12 lutegoZgłoś do usunięcia
Ale cudnie wygląda:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 12 lutegoZgłoś do usunięcia
Rewelacyjnie prosty i świetny pomysł :)1 Kto głosował? | Odpowiedz