Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek kukurydziany bezglutenowy

Chlebek kukurydziany bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 495

Dodano:

Odsłon: 383

Chleb ma dość specyficzny smak, który przypadnie do gustu miłośnikom płatków kukurydzianych. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam. Sypkie składniki umieszczam w misce i dokładnie je ze sobą mieszam, a następnie dodaję do nich ciepłe mleko i jajo. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Ciast będzie stosunkowo rozwodnione i mało zwarte.

  2. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wlewam do formy, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 40-45 minut.

  3. Chleb piekę w 200 st. C przez około 35 minut. Chlebek wyciągam z blaszki dopiero po ostygnięciu, gorący jest łamliwy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń