Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek owsiany z otrębami orkiszowymi ( szybki)

Śniadania

Autor: szpileczkiibabeczki

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 21

Dodano: 19.04.2017

Odsłon: 2627

Smaczny chlebek, bardzo proste wykonanie. Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Znika jeszcze ciepły. Polecam.

Składniki

  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 500 kg mąki pszennej,
  • 100 g otrębów orkiszowych,
  • kilka łyżek mleka do posmarowania.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce aż płatki napęcznieją.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.

    Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.

    Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.

    Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.

    Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.



    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń