Śniadania Przepis na:
Chlebek owsiany z otrębami orkiszowymi ( szybki)

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 846
Dodano: 19.04.2017
Odsłon: 3059
Składniki
- 0,5 l ciepłej wody,
- 25 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 500 kg mąki pszennej,
- 100 g otrębów orkiszowych,
- kilka łyżek mleka do posmarowania.
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce aż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Komentarze do przepisu (5)

magdakos 21 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
do wypróbowania!0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 20 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
w pkt.1 na pewno dodajemy wodę, żeby płatki napęczniały :) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 20 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Jaki wyrośnięty chlebek :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz