Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek ziarnisty

Przepis dnia 2010-10-15
Chlebek ziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 50087

Łatwy i szybki w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie - najlepszy z samym masełkiem:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać płatki, dodać wodę, rozkruszone drożdże oraz cukier i sól. Mieszać drewnianą łyżką przez 8-9 minut.

  2. Dosypać ¾ kg mąki i wymieszać na gładką masę.

  3. Dodać 2 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki nasion dyni (może być również siemię, kminek…) i wsypać resztę mąki. Całość wymieszać dokładnie.

  4. 2 foremki (keksówki) wysmarować olejem, wlać ciasto do połowy formy

  5. Jajko roztrzepać, posmarować nim chlebki i posypać ziarnami słonecznika, siemienia (w/g uznania)

  6. Formy włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 C i piec 1h i 5 min.

  7. Po wyjęciu z formy chlebki przewracać, co trochę do ostudzenia, aby nie zrobił się zakalec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

honia_ah 25 października 2012 MAM TAKI SAM PRZEPS I TO Z PROGRAMU PANI EWY WACHOWICZ JEST BARDZO PYSZNY PIEKĘ GO JUŻ PRAWIE ROK I W SUMIE JAKĄŚ CHWILKĘ TEMU WYJĘŁAM GO Z PIEKARNIKA:). TYLKO JA ROBIĘ GO Z RÓŻNYCH RODZAJI MĄKI... POLECAM... POZDRAWIAM CIEPLUTKO

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

honia_ah 25 października 2012 JEST TO PRZEPIS PANI EWY WACHOWICZ ZAPOMNIAŁAŚ DODAC...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Minimus 14 września 2012 Może komuś przyda się ten przelicznik - opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JUSTYSIA24 21 września 2011 FAJNIE TYLKO ŻE DALEJ NIE WIEM ILE DAG TYCH DROŻDŻY INSTANT INSTANT

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piechjo 19 września 2011 czy może być mąka pszenna pełnoziarnista?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola_dd 19 września 2011 wydaje mi się że tak, ja też zawsze mam w szafce instant bo po same drożdze nie ma sensu jechac 5 km do sklepu , często ich używam i nie widze jak dotąd różnicy, rozmieszaj z cukrem i troszke ciepłej wody żeby sie dobrze rozpuściły

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JUSTYSIA24 19 września 2011 CZY MOGA BYC DROŻDZŻE INSTANT ORAZ ILE DAG/ U MNIE JEST PROBLEM Z KUPNEM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY I RATUJĄ NAS TYLKO INSTANT KTÓRYCH MOGĘ SOBIE WICEJ NAKUPOWAC PRZY OKAZJI CO MIESIĘCZNYCH ZAKUPÓW. PROSZĘ O SZYBKO ODPOWIEDŹ Z GÓRY DZIĘKUJĘ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola_dd 19 września 2011 taki właśniwe chlebek piekę od ponad roku co sobote lub niedzielę, szybko sie go robi, ja pozostawiam na ok 20 minut do wyrośnięcia i robie z mąki krupczatki. właśnie sobie jem kromeczki z tego chleba na II sniadanie....mmmmm. pycha..POLECAM!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola_dd 19 września 2011 ja ten chleb piekę juz od ponad roku praktycznie w każdą sobotę albo niedzielę, pychota. tylko robię na mące krupczatce

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Minimus 16 października 2010 Cieszę się Yokro, że chlebek się udał i smakował :)
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń