Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebki Naan

Chlebki Naan

Autor:

Przepisów i artykułów: 304 Ocena: 1582

Dodano:

Odsłon: 489

Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżeczki czarnuszki
  • 4 łyżki masła ghee
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
    Ciasto właściwe

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.


  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
    - czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń