Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebki pita pszenno-żytnie

Chlebki pita pszenno-żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 20120

Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną i dawałam sobie z nimi spokój. Ale tym razem, wprawiona po pieczeniu chleba, zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita. Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.

  2. Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki. Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :) Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :) Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiagotujepl 20 stycznia 2013 Madera Nic tak nie poprawia nastroju i chęci do gotowania jak tak miły komentarz :). Bardzo się cieszę, że i Tobie tak smakowały :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 20 stycznia 2013 Zrobiłam wczoraj wyszło ekstra no i cóż dziś na kolację powtórka:-))) Ogromna 5 ode mnie i wielkie dzięki za tak fajny przepis. Miłej niedzieli pozdrawiam:-))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 19 stycznia 2013 Piękne te chlebki Ci wyszły,takie puchate:)wrzucam przepis do ulubionych,może kiedyś się odważę i zrobię:)jak masz ochotę to zrób suvlaki,które podaje się właśnie w chlebkach pita,są pyszne,przepis u mnie;):)pozdrawiam i pięć gwiazdek daję:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiagotujepl 19 stycznia 2013 @Madera Jak masz trzech facetów, to od razu zrób z podwójnej porcji :) z jednej wychodzi 6 średnich chlebków pita :) br /
br /
@Irma Dziękuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 stycznia 2013 Wyglądają jak poduszeczki, takie mięciutkie i puszyste. W ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 18 stycznia 2013 Jutro robię a że powiedziałam na głos w domu moim trzem facetom to nie mam wyjścia i na pewno dam znać jak poszło:-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiagotujepl 18 stycznia 2013 @ Madera, Capri, zachęcam Was do upieczenia tych pięknych chlebków, robi się je banalnie prosto i szybko. Napchajcie je swoimi ulubionymi dodatkami i wcinajcie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 18 stycznia 2013 Wyglądają obłędnie a jak sobie wyobrażę je wypełnione pysznościami po prostu super:-)) Wrzucam do ulubionych i pozdrawiam ciepło;-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiagotujepl 18 stycznia 2013 Rosynka, dziękuję za miły komentarz. Kochana PIECZ jestem w 100% pewna, że wyjdą identyczne, o ile nie ładniejsze hehe ja je robiłam naprawdę na szybko i wyszły bardzo dobre, ładnie napuchły. Śmiać mi się chciało, bo tak szybko rosły, że z moim synkiem wlepieni w piekarnik jak w starych czasach w pralkę hehe

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń