Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebki rozmaitości

Chlebki rozmaitości

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 496

Dodano: 03.03.2013

Odsłon: 5384

Moje pierwsze przygody z domowym chlebem- udane i niezwykle aromatyczne. Chlebek rozmaitości bo każdy może dodać co lubi a z przepisu wychodzą 2 chlebki więc spokojnie można zrobić 2 z różnymi dodatkami.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać- mąkę pszenną, i krupczatkę, otręby, sól, wodę, i rozpuszczone w odrobinie tej wody drożdże, oraz przygotowany dzień wcześniej zakwas ( opisany powyżej). Wszystko dokładnie zagnieść. Z tego odłożyć garść ciasta do miseczki ostawić na godzinę przełożyć do słoika i schować do lodówki TO BĘDZIE ZAKWAS NA NASTĘPNY CHLEBEK NA PRZYSZŁOŚĆ może leżeć w lodówce do ok 10 dni.

  2. Ciasto jeśli chcemy zrobić 2 różne chlebki dzielimy na pół przekładamy do 2 misek do każdej dosypujemy ulubione dodatki ja zrobiłam jeden z kminkiem a drugi z suszonym rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 60 min.

  3. Ciasto przełożyć do brytfanek ( mała keksów-ka 30cm lub mała tortownica dowolnie) wyłożonych papierem do pieczenia. wyrównać zwilżona wodą ręką. można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. odstawić na ok 15 min. Chleb piec przez pierwsze 15 minut w temp ok 50-60 C a następnie zwiększyć do 200 C i piec przez kolejne 45 min. na środkowej półce piekarnika.

  4. DODATKOWE INF: 1. Chlebek tak zrobiony jest smaczny i dobry przez ok 4 dni zwarty nie dmuchany i nie pompowany bez sztucznych ulepszaczy można go tez mrozić POLECAM. 2. Co do zaczynu na pierwszy raz ( bo potem mamy odbierany z naszego ciasta ) to najlepiej popytać znajomych jeśli ktoś piecze to nam da na start. ja miałam to szczęście że zakwas i przepis dostałam od mamy a ona od koleżanki jednak znalazłam też artykuł o tym jak go przygotować jeśli ktoś będzie chciał prześlę link myślę ze w niektórych sklepach można kupić gotowe mieszanki na zakwas.

  5. Powodzenia i chęci bo warto się pomęczyć kto raz spróbuje swojego chleba nie będzie chciał jeść kupnego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń