Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik:

Chłodnik:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2421

Dodano:

Odsłon: 2522

W takie upały najlepiej smakują chłodniki z młodych warzyw, które mam w swoim przydomowym ogródku.

Składniki

  • 1 litr maślanki, jogurtu lub kefiru
  • 330 ml śmietany 18%
  • 4 ugotowane, młode buraczki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek świeżego koperku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Buraczki ugotować, zalać zimną wodą i obrać.
    Zetrzeć na dużych oczkach.
    Maślankę lub jogurt bądź kefir przelać do większego naczynia, dodać śmietankę, wymieszać.
    Połączyć ze startymi buraczkami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek z koperkiem.
    Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
    Przed podaniem mocno schłodzić.
    Podać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
    Udekorować .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 22 czerwca Kolorowy i zdrowy...szkoda że w mojej rodzinie nie chcą jeść chłodników...a ja cierpię;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń