Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik jabłkowo-selerowy"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 531
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 78
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 531
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 78
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7773
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 50
Składniki
Seler obierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Jabłka umyj, osusz i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj.
Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj seler oraz jabłka. Smaż na niezbyt dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać a seler stanie się miękki. Tuż przed końcem smażenia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Bulion wlej do garnka i podgrzej. Dodaj zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Na koniec do zupy dodaj słodką paprykę, gałkę muszkatołową i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją blenderem lub przetrzyj przez sito. Wlej śmietankę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem wyjmij chłodnik z lodówki i przelej do miseczek. Posyp pokrojonymi w kostkę morelami albo pomarańczami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie