Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik litewski"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 72
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 72
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Składniki
porcji, 10 min
Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Wyjmij, przestudź zimną wodą, obierz, odłóż do wystudzenia.
Botwinkę oczyść, opłucz, buraczki pokrój w słupki. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę wraz z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Posól do smaku. Gotuj ok. 10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Rzodkiewki oraz ogórek umyj, pokrój w kostkę.
Rzodkiewki pokrój w plasterki i odłóż do dekoracji. Maślankę połącz ze śmietaną, roztrzepując widelcem. Domieszaj botwinkę i wywar oraz resztę warzyw.
Chłodnik przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Zupę schłodź. Rozlej do miseczek. Włóż jajka pokrojone na połówki. Udekoruj koperkiem, listkami botwinki i plasterkami rzodkiewki.Źródło: Naj