Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 449

Chyba każdy lubi chłodnik. Wiele jest też przepisów na tą apetyczną, letnią zupę. Ja polecam mój, przetestowany już wiele razy.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 długie ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 4 jajka wiejskie
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, lubczyk
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić. Gotować 10-15 minut w 1-1,5 l wody. Przed zagotowaniem dodać sok z cytryny i przyprawy. Wystudzić. Po wystudzeniu wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojony szczypiorek, koperek i ogórki. Dać na 1-2 godziny do lodówki. Po nalaniu na talerze dołożyć ugotowane na twardo i pokrojone jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń