Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 546

Dodano:

Odsłon: 2258

Zimny, smaczny i super orzeźwiający. Nie wymaga dużo pracy a świetnie sprawdzi się w tych trudnych dniach. Bo nie każdy lubi jak jest tak gorąco. Ja osobiście nie przepadam za upałem. Tak więc do dzieła i robimy dziś chłodnik.

Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jogurtu śródziemnomorskiego
  • 1/2 szk mleka 3,2 %
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórka i rzodkiewki umyć.
    Koperek umyć i osuszyć.
    Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórą i odcisnąć sok a potem go odlać.
    Do miski z ogórkiem zetrzeć duży ząbek czosnku na najmniejszych oczkach lub przecisnąć przez praskę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Posiekać koperek i dodać do miski z resztą składników.
    Dodać jogurt oraz mleko i jogurt śródziemnomorski oraz przyprawy do smaku czyli sól i pieprz.
    Dokładnie wszystko wymieszać ( można jeszcze schłodzić ), rozlać do miseczek i udekorować połówką jajka oraz plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku.
    ( Przed podaniem można dodatkowo posypać czosnkowymi grzankami )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń