Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik ogórkowy o smaku miętowym"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Składniki
Ogórki umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, a resztę obierz. Obrane ogórki rozetnij, wydrąż środki z pestkami, miąższ pokrój w kostkę. Orzechy (ew. migdały) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Upraż mieszając. Przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia. Miętę op łucz, oderwij listki od gałązek, kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Ogórki wymieszaj z jogurtem, kefirem oraz miętą. Zmiksuj na gładko. Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je do chłodnika.
Zupę przypraw sokiem z limonki lub cytryny oraz solą i pieprzem. Mocno schłodź. Przed podaniem udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz listkami mięty.Źródło: Naj