Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:

Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4429

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Chłodnik szpinakowy z botwiną Przygotowanie:"

Składniki

  • 800 ml kefiru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g świeżego szpinaku
  • pęczek botwiny
  • ząbek czosnku
  • 4 połówki suszonych pomidorów w oliwie
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak i botwinę dokładnie umyj. Oderwij z z nich łodyżki. Liście szpinaku i botwiny posiekaj (kilka liści botwiny odłóż do dekoracji). Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć czosnek, szpinak i botwinkę.

  2. Duś 2-3 minuty, dopraw pieprzem, solą i ostudź. Do miski wlej kefir i jogurt naturalny, dodaj ostudzony szpinak i botwinkę, zmiksuj blenderem, dopraw solą i pieprzem. Mocno schłódź.

  3. Połówki pomidorów dokładnie osącz, pokrój w drobną kosteczkę. Chłodnik rozlej do miseczek, posyp kosteczkami suszonych pomidorów. Udekoruj jogurtem naturalnym i liśćmi botwinki.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń