Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik Wileński.

Chłodnik Wileński.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 2215

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 102

Zimny chłodnik Wileński jest idealną zupą na upalne dni, lubiana nie tylko w Wilnie ale w całej Litwie. Jest to zupa ugotowana na wywarze z młodej botwinki z dodatkiem szczypioru, rzodkiewki, świeżego ogórka. dużej ilości kopru, szczypioru i jajka. Zupę taką podaje się zimną, z ugotowanymi młodymi ziemniakami, mogą być okraszone skwarkami, lub posypane koprem.

Składniki

  • młoda botwinka 1 pęczek
  • świeży ogórek 2 szt.
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • szczypior 1 pęczek
  • świeży koper 1 pęczek
  • jajka kurze ugotowane na twardo 2 szt.
  • kefir lub jogurt 200 ml
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • sól do smaku
  • sok z kapusty kiszonej, lub sok z cytryny do smaku
  • słonina 10 dag
  • cebula połowa
  • ziemniaki młode 10 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ja użyłam botwinki z małymi buraczkami, dokładnie myjemy listki z łodyżkami botwinki. Buraczki obieramy i razem z botwinką kroimy w drobną kostkę.

  2. Do garnczka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pokrojoną z buraczkami botwinkę i gotujemy, solimy i doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty do smaku. Gotujemy do miękkości buraczków. Ugotowany wywar studzimy.

  3. W między czasie kroimy drobniutko koper i szczypior. Rzodkiewki i obrane ogórki kroimy w większą kostkę. Jajka możemy również pokroić w większą kostkę lub w ćwiartki.

  4. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do zimnego wywaru z botwinki.

  5. Dodajemy jogurt pomieszany ze śmietaną, mieszamy całą zawartość i wstawiamy do lodówki.

  6. W między czasie gotujemy młode ziemniaki.

  7. Smażymy skwarki z cebulą do okraszenia ziemniaków.

  8. Zimny chłodnik podajemy w talerzu lub salaterce a obok oddzielnie, ziemniaki młode okraszone skwarkami lub posypane koprem.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń