Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chłodnik z awokado i ogórka"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 149
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 187
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 396
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 55
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 149
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 187
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 396
Składniki
Z limonki wyciśnij sok. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Ogórka umyj, obierz. Przekrój wzdłuż, łyżeczką usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę.
Awokado przekrój wzdłuż, nacinając do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z limonki.
Do awokado dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę ogórka, posiekaną czerwoną cebulę, listki bazylii oraz jogurt. Rozdrobnij blenderem na gładką masę. Następnie dolej kefir lub maślankę, dokładnie wymieszaj. Na koniec chłodnik dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Chłodnik wstaw do lodówki na ok. 60 min. Zupę przelej do miseczek, każdą porcję posyp szczyptą mielonej ostrej papryki i posiekaną zieleniną.
Aby awokado szybciej dojrzało, włóż je na 2 dni do papierowej torebki razem z jabłkiem lub bananem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 200 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie