Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny

Autor: Andziar

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 67

Dodano: 09.07.2011

Odsłon: 12170

Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca. Przygotować go może każdy - nawet ten, kto na co dzień niewiele ma wspólnego z kuchnią.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. botwinkę i buraczki dokładnie myjemy, liście kroimy a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy liście i buraczki, gotujemy jeszcze 4 min. i dodajemy ocet, następnie odstawiamy do wystygnięcia, ogórek obieramy i myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki, jogurt łączymy z kefirem, dodajemy wystudzoną botwinkę z barszczem, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior, koperek i pietruszkę, całość doprawiamy solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki na około 60 min do schłodzenia, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posiekanymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 25 maja 2014 W składnikach maślanka i śmietana, a potem raptem kefir i jogurt! No i do tego ta kostka;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 11 lipca 2011 Fajny przepis!
I w stu procentach go akceptuje!5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 10 lipca 2011 Jak to gdzie...? Maślanka, śmietana, jajka... ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

golona102 10 lipca 2011 Ogólnie wporzo, tylko nie dawaj kostki rosołowej i gdzie to białko?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń