Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik z botwiny, z plasterkami rzodkiewki i kawałkami mięsa"
Polecam.
Odsłon: 808
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 34
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9177
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10458
Polecam.
Odsłon: 808
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 34
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9177
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10458
Składniki
20 minut • 6 porcji • 130 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Oczyść botwinę, dokładnie opłucz i pokrój. Zalej wrzącą wodą, ugotuj.
Oczyść rzodkiewki i pokrój w plasterki. Ogórki obierz, umyj, rozkrój wzdłuż na połówki, wydrąż pestki. Miąższ pokrój w cienkie paseczki lub w słupki.
Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, roztrzep trzepaczką. Dodaj wystudzoną i osączoną botwinkę, ogórki i rzodkiewkę. Do każdej porcji dodaj kilka kawałków mięsa oraz posiekane szczypiorek i koperek.
Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z buraków.
Odstaw w chłodne miejsce, żeby przegryzły się smaki. Podawaj posypany świeżym koperkiem.
Do chłodnika możesz podać młode ziemniaczki lub cząstki jajka na twardo. Świetnie też będzie smakował z rumianym jajkiem sadzonym!Źródło: Olivia