Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z groszku i pomidorów"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 107
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 246
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 107
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 246
Składniki
Groszek przebierz, opłucz, osącz. Następnie przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj około 10 min, aż groszek będzie zupełnie miękki. Aby zachował intensywnie zielony kolor, nie przykrywaj garnka podczas gotowania.
Pomidory umyj, nakłuj widelcem, włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij, obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki, zmiksuj z resztą bulionu i bazylią. Dodaj 2 łyżki parmezanu. Przypraw przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Miękki groszek razem z wywarem i miętą zmiksuj. Dodaj resztę parmezanu. Przypraw pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem.
Obydwa chłodniki włóż na godzinę do lodówki. Potem nałóż do talerzy. Uważaj, aby nie zmieszały się. Połóż po porcji jogurtu. Skrop oliwą. Oprósz pieprzem.Źródło: Naj