Napoje Przepis na:
Chłodzący napój czekoladowo-miętowy

Składniki
- Czekolada w proszku, 4 łyżki
- mleko, 2 szklanki
- jogurt naturalny, 150 ml
- esencja miętowa, 1/2 łyżeczki
- do dekoracji: lody czekoladowe, listek mięty
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do rondelka wsyp 4 łyżki czekolady w proszku, wlej 1/2 szklanki mleka. Podrzewaj lekko na wolnym ogniu.
-
Gdy prawie zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Dodaj nieco mniej, niż 1,5 szklanki mleka, dokładnie wymieszaj.
-
Teraz wlej 150 ml naturalnego jogurtu (średnie opakowanie) i 1/2 łyżeczki esencji miętowej, ponownie wymieszaj.
-
Przelej płyn do wysokich pucharków rozszerzanych ku górze. Z podanych składników powinny wyjść 4 porcje.
-
Na wierzchu połóż kulkę lodów czekoladowych, listek mięty, możesz też posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Od razu podawaj.
Komentarze do przepisu (0)