Do góry

Desery Przepis na:

Chłopska chata

Chłopska chata

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 41729

Pyszne ciasto, trochę pracochłonne. Przepis pochodzi z bloga appetiteforlife.blog.pl z moimi delikatnymi przeróbkami i uwagami ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nalewki śliwkowej (pominęłam)
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • laska wanilii (dałam aromat waniliowy)
  • Ponadto:
  • 450 g powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka czekolady
  • kakao
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, jajka i nalewki (lub bez) zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części (zrobiłam to w następujący sposób - zważyłam całe ciasto, wagę podzieliłam na 15 i odkrawałam po kawałku ciasta i ważyłam). Każdą część rozwałkować na prostokąt 10×25 cm (problemem było tylko pierwsze, a następne już się o wiele łatwiej wałkuje, "na oko"). Na każdym rozsmarować powidła i zwinąć w rulonik. Rozkładamy ruloniki na blachach wyłożonych papierem zachowując 2 cm odstępy. Piec 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni (w oryginale przepisu jest żeby piec 30 minut, moje roladki już po 15 minutach były ładnie zarumienione). Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  2. Krem:
    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii (jeśli stosujemy aromat to dodajemy w końcowym etapie ucierania z masłem). W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Utrzeć z masłem.

  3. Na tacy układamy blisko siebie 5 ruloników, smarujemy kremem. Potem kładziemy 4 ruloniki i znowu krem, na wierzch 3 ruloniki-krem, 2 ruloniki-krem, ostatni rulonik. Smarujemy boki resztą kremu. Posypujemy ciasto kakao i polewamy czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 stycznia 2015 Przepyszne ciacho - prezentuje się wspaniale! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń