Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopski chlebek

Chłopski chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 1212

Proste i szybkie. Na pewno posmakuje każdemu :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: mąkę, masło, jajko, sól i cukier mieszamy razem. Do letniego mleka dodajemy drożdży, odstawiamy je aż urosną, a następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Farsz: Składniki kroimy dość drobno i chwilę smażymy, a następnie dusimy na patelni w kolejności: pieczarki, cebula i kiełbasa, pomidor i oliwki.Dusimy do tego momentu aż nagromadzona woda odparuje.

  2. Gry ciasto jest już ładnie wyrośnięte dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Mniejszą częścią wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką) tak, aby brzegi placka zachodziły na ścianę tortownicy. Farsz wykładamy na całość spodu tak aby tłuszczem nie pobrudzić brzegów. Na wierzch kładziemy 2 spód (większy) i zlepiamy go z brzegami spodu jak pierogi po całym okręgu. Piec 30 min w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń