Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna i pachnąca ozdoba świąteczna ,doskonała również na prezent ;-) Ja robiłam choinki z synkiem...świetna zabawa ,polecam. Czasochłonne zajęcie,ale każda chwila spędzona w gronie najbliższych BEZCENNA !
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
W rondlu roztopić masło,dodać miód,wsypać przyprawę korzenną i kakao.Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając,aby masa nie przypaliła się.Po całkowitym roztopieniu i połączeniu się składników odstawić do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia wbić 2 całe jajka i 2 żółtka,zacząć wyrabiać dodając przestudzoną masę.Wyrabiać ciasto energicznie i krótko.Im dłużej będziemy "męczyć" ciasto to pierniki będą twarde. Gotowe ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy ciasto na kawałki,zostawiamy jeden (resztę chowamy do lodówki).Każdy kawałek należy rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm i powycinać z niego gwiazdki od największej do najmniejszej. Ja użyłam gotowych foremek,ale można samemu przygotować wcześniej szablony.Piec ciasteczka ok 10-12 min w rozgrzanym piekarniku (180) Kiedy wszystkie gwiazdki ostygną należy je skleić lukrem (ubić 1 białko z 0,5 szkl cukru pudru) Ozdobić cukrowymi perełkami i czekoladowymi gwiazdeczkami ;-)