Do góry

Przekąski Przepis na:

Chorizzo Castellano.

Chorizzo Castellano.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17380

Dodano:

Odsłon: 8374

Dojrzewająca kiełbasa Hiszpańska Chorizzo zrobiona z wieprzowego mięsa, przypraw oraz hiszpańskiej papryki pimenton, ostrej i słodkiej wędzonej oraz dodatku wytrawnego, czerwonego wina.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab 60 dag
  • podgardle chude 60 dag
  • jelita wieprzowe cienkie 2 m
  • Przyprawy:
  • peklosól 20 g/kg
  • dekstroza 5 g (glukoza)
  • papryka słodka pimenton wędzona 20 g
  • papryka pimenton ostra wędzona 50 g
  • pieprz czarny 3 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
  • czerwone wino wytrawne lub brandy 50 ml
  • witamina C 1 tabletka rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Mięso jak i podgardle kroimy w kostkę 3 x 3 cm, umieszczamy w oddzielnych pojemnikach, nacieramy i mieszamy z peklosolą. Odstawiamy na 24 godziny.

    Rozdrabnianie:

    Po 24 godzinach peklowania mięso ze schabu przepuszczamy przez sito 13 mm, a podgardle przez sito 10 mm.

    Wyrabianie farszu:

    Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie przyprawy, wino i rozpuszczoną witaminę C. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. W między czasie płuczemy i moczymy jelita wieprzowe.

  2. Nadziewanie:

    Wyrobionym farszem napełniamy jelito robiąc kiełbaski lub wianki.

  3. Suszenie:

    Zrobione kiełbasy wieszamy na kiju i wieszamy w przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 dni. Kiełbasy lub wianki nie mogą się do siebie dotykać.Po tym czasie przenosimy chorizzo w miejsce o klimacie 10-15 stopni, o zapewnionym przepływie powietrza. Chorizzo możemy konsumować aż waga zredukuje się minimum o 30%. Codziennie kontrolujemy Chorizzo czy nie powstają plamki pleśni. Jeżeli pojawi się pleśń, to przecieramy wodą z solą i octem.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń