Do góry

Zupy Przepis na:

Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 1740

Chowder to znakomita, gęsta zupa, która doskonale spełnia rolę „comfort food”, bardzo popularna na wschodnim wybrzeżu USA. Chowder kukurydziany jest słodkawy w smaku, bo gotowany na mleku. Powiecie, że to zupa zimowa? Nie tylko, doskonale nadaje się na letni obiad, po którym nie trzeba już podawać drugiego dania:)

Składniki

  • 2 kolby świeżej kukurydzy (lub 300 g kukurydzy z puszki lub mrożonej)
  • 1 duży ziemniak
  • 800 ml mleka 2%
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku dobrze jest przygotować kukurydzę i ziemniaki. Będziemy je wrzucać do zupy nieco później, ale wygodnie jest mieć je już gotowe. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, jak to do zupy. Kukurydzę obieramy z liści i ścinamy ziarna ostym nożem do miseczki. Teraz już możemy obrać i posiekać cebulę w drobną kostkę.

  2. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy masło i wysypujemy na nie pokrojoną cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Obrywamy listki tymianku i dodajemy do garnka a następnie wsypujemy łyżkę mąki i podsmażamy dosłownie minutę. Czas wlać mleko do garnka i od razu wrzucamy ziemniaka i ziarna kukurydzy. Gotujemy całość na niedużym ogniu 25-30 minut. Zupa będzie dość słodka, bo i mleko i kukurydza dają fajny słodki posmak, ale polecam posolić ją lekko do smaku.

  3. Połowę objętości zupy przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy ją na gładką, kremową masę po czym dolewamy do pozostałej części zupy. Tak przygotowaną zupę nalewamy do talerzy.

    Teraz pozostaje tylko posiekać umytą natkę pietruszki i obficie posypać nasz chowder kukurydziany. Wspaniały, prawda?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń