Do góry

Sałatki Przepis na:

Chrupiąca sałatka „Warzywny Raj”

Chrupiąca sałatka „Warzywny Raj”

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1577

Dodano:

Odsłon: 3194

Jestem miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć surowych warzyw i owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności.

Składniki

  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 duże jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki zielonego groszku
  • garstka czarnych oliwek
  • rukola
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garstka orzechów nerkowca
  • prażone pestki dyni
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut.

  2. Ugotowana na parze pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna. Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka gotowana w wodzie.

  3. Awokado obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko myjemy, ucieramy na tarce. Łodygi selera, pomidora i paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski.

  4. Dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę, groszek i oliwki. Dodajemy rukolę, jogurt, przyprawy i orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy sałatkę i ugotowaną pietruszkę papryką z pestkami dyni.

  5. Mięsożercy mogą wzbogacić danie o ugotowany na parze filet z kurczaka. Jako napój polecam świeżo wyciskany sok z marchewki. Zdrowe, smaczne i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej kolacji.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń