Do góry

Sałatki Przepis na:

Chrupiąca sałatka ze smażonym tuńczykiem

Chrupiąca sałatka ze smażonym tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8847

Dodano:

Odsłon: 4905

z ryb jadam tylko i wyłącznie tuńczyka i to z puszki :-), więc kiedy u Mirabelki znalazłam przepis na sałatkę ze smażonym tuńczykiem, wiedziałam, że muszę ją zrobić :-). Jest pyszna, lekka, bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • mix sałat (u mnie lodowa z rzymską) 3 spore garście
  • ogórek świeży 1/2
  • papryka czerwona 1 mniejsza
  • ziarna słonecznika 3 łyżki
  • oliwa (u mnie olej arachidowy) 3 łyżki
  • sok z cytryny 1,5 łyżki
  • kiełki brokuła garść
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju i odcisnąć jak najdokładniej w ręczniku papierowym (żeby pozbyć się jak najwięcej wilgoci, gdyż na patelni może pryskać). Usmażyć na odrobinie oleju do zbrązowienia, dosyć często mieszając. Wystudzić.
    Sałatę opłukać, wysuszyć, przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i w półplasterki ogórka.
    W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałaty razem z kiełkami i ziarnami słonecznika. Wymieszać. Na wierzch ułozyć usmażonego tuńczyka. Smacznego :-)
    P.S. fotka "podkręcona" przez gregorhspeed ... dziekuję :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 14 grudnia 2013 bardzo ciekawe połączenie składników,ten tuńczyk mnie intryguje;)zabieram i kciuk zostawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 14 grudnia 2013 trzeba wypróbować, jeszcze takiego tuńczyka nie jadłam :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń