Do góry

Śniadania Przepis na:

chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką...

chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 1153

bułki mają chrupiącą skórkę i również smakują na drugi dzień.............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • drożdże 30 gram
  • woda ciepła 350 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate
  • mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • kmin rzymski-czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej

  2. wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy

  3. ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny

  4. wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz

  5. piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg, 170 C i piec 12 minut, bułki wystudzić na kratce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń