Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące chipsy ziemniaczane

Chrupiące chipsy ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 3063

Smakowicie chrupiące, podane prosto z piekarnika z powodzeniem mogą zastąpić chipsy ze sklepu.

Składniki

  • średnie ziemniaki, 8
  • sól i biały pieprz
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • Olej słonecznikowy, 2 łyżki
  • papier do pieczenia lub folia aluminiowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie pokroić nożem wzdłuż na wąskie pasma.

  2. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Ziemniaki posypać solą, pieprzem, pieprzem cayenne i wymieszać z olejem.

  3. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na około 20 min, aż zarumienią się ładnie i będą chrupiące. W tym czasie należy je przewrócić raz lub dwa razy na drugą stronę.

  4. Chrupiące chipsy zdjąć z blachy i ułożyć w koszyczku wyściełanym serwetką. Podawać z sosem pomidorowym wg własnego przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń