Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące domowe gofry

Chrupiące domowe gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1197

Dodano:

Odsłon: 11561

Dziś przepis na złociste i chrupiące domowe gofry. Smakują dosłownie jak z budki! Więcej na blogu.

Składniki

  • 100 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 mililitrów mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka ubijamy na sztywna pianę
    • Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, i ubijamy
    • Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia
    • Masło rozpuszczamy w garnku
    • Do utartych żółtek dodajemy masło i dalej ubijamy

  2. • Następnie porcjami dodajemy mąkę i mleko ciągle ubijając
    • Na końcu do całej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką
    • Odstawiamy ciasto na 30 minut, które później pieczemy w gofrownicy do uzyskania złotego koloru
    • Gotowe gofry dekorujemy np. porcją dżemu, bitej śmietany lub cukru pudru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń