Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty.

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 154

Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec i zjeść z rodziną na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy...po prostu coś pysznego. Rogaliki można podać z ulubioną konfiturą, słodkim twarożkiem, miodem lub takie solo. Zapewniam, że w każdej wersji Wam posmakują. Żeby było łatwiej Wam je wykonać postarałam się przygotować dla Was zdjęcia z etapów przygotowania. Mam nadzieję, że to ułatwi pieczenie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej tortowej typ 450
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 20 dag masła:
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka. Do mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka.

  2. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
    Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
    Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek kładziemy kostkę masła.
    Następnie ciasto składamy w kopertę, dokładnie zlepiamy brzegi, żeby masło nie wypłynęło.

  4. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt, uważamy, żeby masło nie wypłynęło.
    Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej.

  5. Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut.
    Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć.

  6. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
    Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki studzimy.
    Podajemy i smacznego życzę.


    Rady:
    Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali.
    Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń