Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące naleśniki 'Bolognese'

Chrupiące naleśniki Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1363

Dodano:

Odsłon: 8153

Idealne wykorzystanie mięsa do spaghetti na szybki i bardzo smaczny obiad. Podane składniki na farsz wystarczyły na dwa obiady dla dwóch osób, spaghetti bolognese i naleśniki.

Składniki

  • mięso mielone
  • cebula, czosnek, papryka czerwona, kukurydza
  • przyprawy
  • mąka
  • mleko
  • jajko
  • olej
  • ser żółty
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa, cebuli, czosnku, papryki i kukurydzy przygotowujemy farsz (jak go wykonać zobacz przepis na moim koncie ''Spaghetti bolognese''). Gdy nam zostanie farsz do spaghetti z dnia poprzedniego, jest to idealne rozwiązanie by je zużyć. Farsz troszkę bardziej odparowujemy, by nie był za rzadki.

  2. Smażymy naleśniki. Na pewno każdy z Was ma swój sposób. Mieszamy mąkę z jajkiem, mlekiem i wodą. Ja dodaje pare kropel oleju oraz przyprawy np. mieszankę ziół włoskich, a jeśli nie macie może to być papryka słodka, ostra, tymianek, bazylia, czosnek, oregano itp.. co kto lubi:)

  3. Na naleśniki wykładamy farsz. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Na rozgrzaną patelnię kładziemy naleśniki. Gdy się już podsmażą i będą chrupiące przekładamy na drugą stronę, a na wierzch kładziemy plasterek żółtego sera. Gdy się podpieką z drugiej strony, a ser lekko rozpuści ściągamy na talerz i... Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Panek 11 lutego 2013 Twoją ,,wersja" bolognese, można porównać do mielonego jako wersji schabowego ... które łączy jedynie to że zrobione są z wieprzowiny. Czy nie można było napisać ,,spaghetti z moim sosem"?
Zamieszczam przepisy które moim zdaniem warte są zamieszczenia i nie dublują się, nie robię zdjęć wszystkiemu co wrzucę na talerz bo zwyczajnie w świecie szanuję użytkowników.
Znam się na kuchni włoskiej na tyle na ile mnie ona interesuje, korzystam z przepisów danych mi od znajomych, wystarczy się jednak pofatygować odrobinę a nawet na facebooku łamanym półangielskim można zapytać pierwszą lepszą Włoszkę o przepis, ręczę że będzie pozytywnie zaskoczona i z przyjemnością odpisze.
Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 10 lutego 2013 WItam, Panek masz rację.. sama się zastanawiałam jak nazwać te naleśniki. Ale jeśli zauważyłeś to samo bolognes jest w cudzysłowiu, a w przepisie na spaghetti napisałam, iż jest to moja wersja... Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania, nie uważam żeby Twoja wypowiedź była obrażająca, ale nie zamierzałam tu wstawiać przepisów kuchni włoskiej, ale swoje własne dania. Jeśli Ci nie odpowiadają to trudno, ale daruj sobie, bo się czepiasz moim zdaniem.. :) Pozdrawiam.. P.S. Skoro tak bardzo znasz się na kuchni włoskiej to czemu nie zamieścisz jakichś przepisów? Bo chętnie bym skorzystała..

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 10 lutego 2013 Witam, mam pytanie, ponieważ po takiej potrawie dostał bym najpewniej zgagi i niestrawności nie będzie ono dotyczyło dania samego w sobie, a jego nazwy: Jaki cel ma i jak generalnie można nazwać danie ,,bolognese" jedynie od mięsa mielonego? Pytam bo ani kukurydza ani papryka nie mają z nim nic wspólnego nawet w najmniejszym stopniu. Proponuję lekturę dań włoskich lub - jeśli miało być oryginalnie w nazwie, życzył bym sobie i innym portalowiczom by ludzie sobie darowali i nie zaczęli nazywać kanapek ,,kanapki dewolaj" lub ,,jajko na twardo con carne" bo im się tak wymyśliło ... jest to niedorzeczne.
ps. zgodnie z zaleceniem zerknąłem przed zamieszczeniem tego posta na ,,przepis na spaghetti bolognese", nie parsknąłem śmiechem jedynie ze względu na niesmak jaki to we mnie wywołało .... od dzisiaj makaron spaghetti który będę mijał na półce w markecie również będę nazywał bolognese, ma to taki sam sens, tego sosu nawet nie można nazwać ąlla bolognese ale nie przejmuj się ... jutro wstaw przepis na frytki z keczupem ravioli, lub bułki z nutellą concarne.
Uważam to za konstruktywną krytykę która ma solidne podstawy.
Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń