Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące nowalijki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 127
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 216
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 127
Składniki
Wyciśnij sok ze sparzonej limonki, wymieszaj go z majonezem. Dopraw solą, curry i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Kalarepki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść umyj, odetnij ogonki. Przekrój na połówki lub ćwiartki. Młode marchewki pokrój wzdłuż na małe kawałki.
Kilka kromek pszennej bułki pokrój w kostkę, zrumień w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Sałatę umyj, osusz w wirówce, porwij liście na kawałki. Obrany i umyty groszek cukrowy zblanszuj krótko w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą na sicie, pozostaw do ocieknięcia.
Do miski włóż kalarepę, marchewki, rzodkiewki i liście sałaty, starannie wymieszaj. Rozłóż do salaterek. Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku. Każdą porcję sałatki skrop schłodzonym sosem, delikatnie przemieszaj. Przed podaniem na stół posyp grzankami, udekoruj szczypiorkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 200 kcal, cena 3,50 zł.
Kupując kalarepkę, wybieraj okazy o średnich bulwach. Duże bywają wodniste i mają poprzerastane włókna. Zwróć też uwagę na liście. Gdy są żółte, warzywo było mocno nawożone.Źródło: Świat kobiety