Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące piersi z kaczki

Chrupiące piersi z kaczki

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5068

Dodano: 17.09.2016

Odsłon: 61957

Proste, pyszne i wykwintne danie. Polecam każdemu!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  2. Kładziemy na desce skórą do góry i pod skosem nacinamy skórę tworząc kratkę. Po takim nacięciu, szybciej wytopi nam się tłuszcz.

  3. Na zimnej patelni kładziemy kaczkę skórą do dołu i wstawiamy na wysoki ogień.

  4. Smażymy bez przykrycia, aż wytopi się tłuszcz ze skóry a skóra będzie przypieczona na złoto (ok 15 min). Następnie przekładamy filety na drugą stronę i smażymy kolejne 10 min.

  5. Filety z kaczki ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna.

  6. Filety wyjmujemy z folii, następnie kroimy pod skosem na plasterki - jeśli lubimy, mogą być cieńsze, niż na zdjęciu. Przed podaniem solimy i pieprzymy do smaku.

  7. Podajemy wg. uznania. Ja tym razem zaserwowałam je z ziemniaczkami i zasmażanymi burakami.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń