Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 26872

Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze i bez którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie .  A co do samych placków również mam dla Was niespodziankę - czego dodaję, żeby placki były złote i chrupiące, jak żadne inne i do tego nigdy nie ściemnieją ? Zapraszam Was gorąco, zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane:) A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny (znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :)

Składniki

  • 1kg ziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki
  • 1 duża cebula - obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 2 łyżki białego sera 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 ząbek czosnku - obrany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów typu maggi
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe. 

    Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej, pszennej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można usunąć łyżką.

  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku.

    Smacznego :)

  3. DOMOWY TWAROŻEK
    SKŁADNIKI :
    250g półtłustego sera twarogowego
    około 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 główki rzodkiewki - posiekane
    sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu
     no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie! :)
    Wszystkie składniki  mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :)  

  4. Oto jeszcze obiecany przepis na mus z żurawiny, a bardziej na sok na całą zimę, a więc : corocznie późną jesienią, mając do dyspozycji mniej więcej 20 kg żurawiny robię z niej sok do picia, a przy okazji mam  dżemy i musy. Przemrożoną żurawinę (taka jest najlepsza) traktuję w maszynce do mielenia mięsa i tu uwaga na 1 kg żurawiny potrzeba 1 kg cukru. Wszystko pakuję warstwami do wielkiego słoja (do około 1/2 jego wysokości) na koniec zasypuję warstwą cukru i robię pa pa na około 2 tygodnie. Słój czeka na mnie w chłodnym (ważne!) miejscu.Dla mnie, po tym czasie, wytrącony sok jest już bardzo dobry, a więc wężyk i spuszczamy :) Za jakiś czas dokładam kolejną porcję zmielonej żurawiny (o ile jeszcze ją mam), na to cukier i mam wspaniały, zdrowy sok żurawinowy nawet do lutego.
    Oprócz soku , wykorzystuję również tą zmieloną część żurawiny do kompotów, naleśników lub placków ziemniaczanych (wystarczy wyjąć ze słoja potrzebną ilość zmielonego miąższu) , aby uzyskać mus należy go jedynie dodatkowo zmielić np. blenderem. 

    Usmażone placuszki układamy na talerzu, dodajemy porcje twarożku oraz musu z żurawiny,dekorujemy zieleniną i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń