Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 716

Dodano:

Odsłon: 11134

nieco inne, bardzo chrupiące placki ziemniaczane

Składniki

  • ziemniaki 5 dużych
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnekk 2 ząbki
  • nasiona czasnuszki 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach(trochę grubsze niż do tradycyjnych placków), przełóż na sito i odsącz wodę, wody nie wylewaj, na dnie osiądzie skrobia, odlej wodę a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
    Cebulę i czosnek pokrój na bardzo drobną kosteczkę.(ja trę z ziemniakami)
    Do ziemniaków dodaj resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj.
    Jeśli będzie zbyt płynna dodaj bułkę tartą lub mąkę.

  2. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń