Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane w zdrowszej wersji

Chrupiące placki ziemniaczane w zdrowszej wersji

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 3225

Dodano:

Odsłon: 12615

Lubicie placki ziemniaczane? My bardzo, zazwyczaj je robię gdy nie mam za bardzo czasu, aby coś wcześniej przygotować na obiad, bo przecież najlepsze są te robione na świeżo. Muszę się też przyznać, że ja zazwyczaj przygotowuje jedynie ciasto, a smażeniem zajmuję się już mój Mąż. Ostatnio trochę zmodyfikowałam ciasto i dodałam do niego mąki gryczanej. Był to strzał w dziesiątkę. Placki ziemniaczane nie nasiąknęły aż tak bardzo tłuszczem, dzięki czemu wyszły bardzo chrupiące. :

Składniki

  • Ziemniaki 5-6 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Mąka gryczana 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, a następnie drobno zetrzeć (ja użyłam robota).
    Wbić jajko, dodać obie mąki i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

    Tak przygotowane ciasto smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5min, obracając co jakiś czas.

  2. Podawać z czym dusza zapragnie :)

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń