Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące świerszczyki

Chrupiące świerszczyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 8239

Chrupiące świerszczyki to małe rogaliczki smażone na głębokim tłuszczu. Dobrze smakują z piwem, albo na słodko, posypane cukrem.

Składniki

  • 0, 5 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka soli
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy ,, większą połowę“ mąki, sól i wlewamy wodę. Woda nie może być bardzo gorąca, żeby się nie poparzyć. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia na dobrą godzinę.

  2. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy odrobinę podsypanej mąką( żeby się nie kleiło). Następnie kładziemy dłonie pod ciasto i staramy się rozciagnąć je, tak żeby było jak najcieńsze. Pamiętajmy, im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche.

  3. Rozciągnięte ciasto kroimy na wąskie trójkąty i zwijamy jak rogaliki. Gotowe świerszczyki są wąskie i trochę dłuższe niż zwykle rogaliki. Oczywiście możecie sami wybrać wielkość waszych świerszczy.

  4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem i smażymy świerszczyki z obu stron, aż się zarumienią. Wyjmujemy na talerz nakryty papierowym ręczniczkiem żeby odsączyć tłuszcz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń