Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

Przepis dnia 2018-04-10
Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 6494

Gdy zostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole.

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 biała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka czerwona papryka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń